Voice & Mind

Je stem is niet altijd in optimale conditie. Omdat je stem zich in je lichaam bevindt wordt hij dus ook altijd beïnvloed door hoe je je voelt. Stress, een verkoudheid, van alles kan van invloed zijn op de kwaliteit van je stem.

Gelukkig is het best gemakkelijk om je stem goed te onderhouden. Je kunt ontspannende oefeningen doen om je stem op te warmen en een soort ‘mini-massage’ te geven. Je kunt zoveel mogelijk proberen goed te slapen en water te drinken. Je kunt zangles nemen om jezelf een goede techniek aan te leren zodat je zo veilig en gezond mogelijk zingt.

Iedereen heeft weleens zo’n dag waarop al het bovenstaande niet mag baten. Dat is helemaal oké. Je weet dan ook dat je stem na een nachtje slapen waarschijnlijk wel weer de oude is.

Met je mindset werkt het vaak net een beetje anders. Ook jou gedachte stroom zal elke dag anders zijn. De ene dag zit je waarschijnlijk beter in je vel zitten dan de andere dag. Maar wat nu als je altijd hebt gehoord dat je iets niet kunt. Dat je stom bent. Of lelijk. Dat je dromen toch niet zullen uitkomen. Of dat je niet kunt zingen. Hoe vaker je zoiets hoort, of denkt, hoe meer je erin gaat geloven. En na verloop van tijd wordt zo’n stelling onbewust jouw waarheid.

Tijdens het zingen komen veel mensen zo’n ‘waarheid’ in zichzelf tegen. En die kan enorm in de weg zitten. Dat levert veel frustratie op en zorgt ervoor dat de stem niet optimaal functioneert. Je zit jezelf als het ware in de weg.

Deze week heb ik mezelf ook lekker in de weg gezeten. Mijn mindset was negatief. Ik voelde me neerslachtig en kreeg maar niets van mijn ‘to do-lijst’ afgestreept. Frustrerend!

Na een paar dagen realiseerde ik me, dat ik mijn eigen negatieve spiraal in stand hield. Ik begon daarom de dag met een wandeling en een lesje yoga. Dat beviel zo goed dat ik dat de rest van de week ben blijven doen. Een spontane boswandeling op donderdagmiddag en een sauna bezoekje maken dat ik me inmiddels een stuk beter voel. Heb ik mijn negatieve mindset al helemaal omgedraaid? Nog niet. Maar ik weet waar de oorzaak ligt en ben daarom een beetje liever voor mezelf.

Soms is het gewoon zo simpel. Een beetje liever zijn voor jezelf, je realiseren dat je even iets minder lekker in je vel zit en proberen te achterhalen waarom dat zo is. Ik ben misschien nog niet helemaal mijn happy de peppie zelf, maar dat komt wel weer. Ik blijf lief voor mezelf. En weet je, vanmiddag heb ik lekker hard mee zitten zingen met mijn favoriete playlist op Spotify. Geen moment last van mijn stem gehad.

Wat een beetje liefde voor jezelf al niet kan doen.