Life's good, zelfs als het soms een beetje eng is..

Begin september ben ik begonnen met de master opleiding van het Universal Voice Institute. Ik geloof dat je als mens nooit bent uitgeleerd en ik vind het dan ook super leuk om mezelf te blijven ontwikkelen.

In dit geval gaat het om een zangtechnische opleiding, waarbij ik werk aan het verbeteren van mijn eigen stem. Daarnaast pik ik ook slimme tools op die me helpen om jullie weer beter te coachen. Twee vliegen in één klap dus!

Wat me altijd weer blijft verbazen is dat, ondanks dat ik de afgelopen twee dagen heb doorgebracht met een heleboel goeie zangers, iedereen zich enorm onzeker voelt.
De groep mensen die deze master met mij volgt is ontzettend divers, van vocal coaches, tot logopedisten, tot musical artiesten en popzangers. Allemaal hebben ze hun eigen kwaliteiten en onzekerheden. En allemaal willen ze graag presteren en laten zien dat ze goed kunnen zingen.

Ik doe daar zelf net zo hard aan mee. Ondanks dat ik inmiddels durf te zeggen dat ik een goede zangeres ben, blijft onzekerheid een lastige factor.
Zingen maakt je kwetsbaar. Je staat in de spotlight en verteld jou verhaal door middel van een lied. Iedereen die je hoort heeft daar een mening over. Doodeng!
En toch staan we daar. Omdat we blijkbaar de noodzaak voelen dat te doen. Omdat we plezier beleven aan het zingen en ervan genieten anderen een fijne avond te bezorgen.

Het mooie van deze opleiding is, dat we elkaar allemaal begrijpen, wat onze achtergrond ook is. De sfeer is enorm open en veilig. We leren objectief te omschrijven wat we horen zodat we van elkaar kunnen leren, maar overladen elkaar ook met complimenten, omdat we genieten van wat de ander doet.

Dit soort dagen maken me zo enthousiast over alles wat ik doe. De stem, alles wat je daarmee kan doen en de passie waarmee anderen in dit vak hun stem gebruiken.
Dit jaar ga ik met een groep heel toffe mensen leren, zingen, lachen, falen en genieten! Ik voel me zo rijk met dat vooruit zicht!

De moraal van dit verhaal? Geniet van wat je doet. Iedereen is onzeker. IEDEREEN. Maar zou je daarom niet meer moeten doen wat je zo lief is? NEE! Zoek je podium op. Ga zingen. Durf te falen en leer van alles wat je meemaakt. Life is good!