Hoe je mindset jou dag kan maken of breken

Afgelopen voorjaar was ik er even tussen uit. Een paar dagen naar Londen, de stad van de musicals, het shoppen, musea en afternoon tea.

Ondanks dat ik voornamelijk heb genoten van een paar vrije dagen, heb ik ook wat onderhoud gepleegd. Want in een stad waar op waanzinnig hoog niveau meer dan 30 verschillende musicals te zien zijn, werken ook heel goede vocal coaches, dansdocenten en noem maar op. Een paar danslessen volgen bij de Pineapple Studio is altijd leuk, maar als vocal coach is mijn stem toch mijn belangrijkste kunstvorm.

Op vrijdagmiddag had ik dan ook een afspraak gemaakt bij Mary Hammond. Zij is al meer dan 30 jaar dé vocal coach van de West End. Ze coacht veel artiesten binnen het musicalvak, maar ook daar buiten. Denk bijvoorbeeld aan Coldplay en Muse. Daarnaast is ze één van de grondleggers van de Estill Voice Training in Engeland. Niet de minste dus!

Op het moment dat ik bij haar voor de deur stond voelde ik me ineens erg zenuwachtig. Eerder op de dag had ik vooral zin gehad in de les en was ik benieuwd wat voor soort mens ze zou zijn, maar ineens kwamen die vervelende vlinders tevoorschijn. Mijn ademhaling versnelde en ik voelde mijn hart sneller kloppen. Voordat ik aanbelde dwong ik mezelf een paar keer diep in te ademen door mijn neus en uit te blazen door mijn mond. Ik probeerde te analyseren waar de zenuwen vandaan kwamen, Mary Hammond is ook gewoon maar een mens. Geen reden voor paniek. Toen ik me weer wat rustiger voelde nam ik me voor om mezelf, heel bewust, op een gelijkwaardig niveau te plaatsen met diegene die ik voor me zou krijgen. Uit onzekerheid ben ik namelijk snel geneigd om mezelf kleiner te maken dan de mensen om mij heen, ik plaats hen op een soort voetstuk, waardoor altijd een ongelijke verhouding ontstaat. Andere mensen voelen dit natuurlijk aan en reageren daar onbewust op. Eenmaal binnen bleek Mary een heel aardige vrouw te zijn, met een onverwacht gevoel voor humor. En het belangrijkste: ze behandelde mij als haar gelijke. In mijn aanmelding had ik aangegeven ook vocal coach te zijn en ze vroeg uitvoerig naar mijn ervaringen daarmee. We bleken veel dezelfde ideeën te hebben over het lesgeven en een groot deel van onze les is dan ook besteed aan het uitwisselen van ideeën en anekdotes. Ondanks dat ik drie jaar les geef en zij een vedette in het vak is, keek ze niet op mij neer. Ze was geïnteresseerd in mijn mening en herkende ook dingen van zichzelf in mijn verhalen. Anderhalf uur lang hebben we ideeën uitgewisseld, gezongen en heb ik 20 minuten op de grond gelegen voor een ademhalingsoefening (gelukkig heeft ze een heel zacht tapijt).

Mary Hammond heeft me veel interessante dingen verteld, maar de meest waardevolle les van de dag was toch het feit dat mijn houding ten opzichte van haar, zoveel uit heeft gemaakt in hoe zij mij benaderde. Als ik mijn onzekerheid had laten leiden had er een heel andere Sophie in die kamer gezeten en had zij mij op een heel andere manier behandeld. Nu stonden er twee vrouwen in de kamer met een passie voor de stem en wat je daar allemaal mee kan doen. Alle twee op een heel andere plek op het pad dat zij bewandelen, maar met een open blik en zonder oordeel.

Wees je bewust van je houding. Ervaren of onervaren, jong of oud, wel of geen opleiding, uiteindelijk doet het er niet toe. Maak jezelf niet kleiner ten opzichte van iemand die je misschien bewonderd, of waar de tegenop kijkt. Durf in je eigen kracht te staan, we zijn allemaal gelijk.